Стрелци по градушки и енергетици протестираха в Плевен

Стрелци по градушки и енергетици протестираха в Плевен | StandartNews.com

395 лв. е възнаграждението на ракетните стрелци, които дават по 36-часови дежурства в изпълнителна агенция „Борба с градушките". Средната работна заплата в бранша е 432 лв. и това е един от поводите за предстоящи протести на служителите.

„Специалистите, които носят отговорност за опазване на земеделската реколта от градушки, са недоволни от липсата на кадри и мизерните условия на труд", заяви председателят на синдикалната структура към КНСБ на полигона в Долни Дъбник Цветослав Христов. В ИАБГ трябва да работят около 900 души на щат. След поредица от съкращения в последните години общата численост е едва 593 души. Това не означава, че е намален обемът на работата, сочат от профсъюза.

На нито една от 20 ракетни площадки към полигона няма течаща вода, някои дори нямат и ток, обясни Христов. Транспортът до работните места също е за сметка на стрелците. Работещите в системата са категорични, че ако техните искания не получат отговор, започват символични протестни действия на работните си места. От 1 август стартират ефективни протести, но те няма да са за сметка на опазването на реколтата от градушки.

Работници и служители от "Топлофикация" в Плевен пък излязоха на мълчалив протест пред драматичния театър заради въведената задължителна 5-процентна такса, която производители и търговци на електроенергия трябва да внасят във фонд „Солидарност" в подкрепа на НЕК. "Не убивайте „Топлофикация" и "Не на 5% рекет", бяха част от плакатите, които те носеха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай