Страшно меле между роми и българи в Гърмен, има ранени

Страшно меле между роми и българи в Гърмен, има ранени | StandartNews.com

Улична война си спретнаха българи и роми в квартал „Заграде" в общинския център Гърмен. Мелето между десетки представители на двете общности е станало към 17,30 часа в събота пред заведение в района. Скандалът избухнал между няколко младежи и мъже от Гърмен и 5-6 роми от квартал „Кремиковци".

Мургавите клиенти били пуснали много силно музиката в микробуса си, докато се черпели с алкохол в барчето и седели на сянка под чинара. Местните пък играели карти и им направили забележка да намалят музиката, че им пречи. „Веднага на помощ на ромите се притекли 70-80 души, сред които имало и деца. Стигнало се е до физическа саморазправа. Трима души са пострадали по-сериозно, те са транспортирани в болницата в Гоце Делчев, моята информация е, че няма опасност за живота им.

Най-тежко е състоянието на бившия полицай Иван Кременлиев", каза кметът на община Гърмен Минка Капитанова, която бе на мястото на инцидента. Има и други ранени, но те не са потърсили лекарска помощ. Веднага районът е отцепен, а в Гърмен са пристигнали полицаи не само от Гоце Делчев, но и от съседните районни полицейски управления. Целта е да не се позволи да нарасне напрежението. Българите са заплашили, че ще отидат и ще изгорят къщите на ромите в квартал „Кремиковци". Полицията ще остане през нощта, за да няма нова саморазправа.
Жители на Гърмен се страхуват да не се повторят събитията от Катуница.

Общо 10 души – българи и роми, са постъпили след мелето в Гърмен в приемния кабинет на МБАЛ „Иван Скендеров" – Благоевград, каза директорът на болницата д-р Мария Радойкова. Всички са получили медицинска помощ, раните са им обработени. За щастие те нямат счупвания и други тежки травми. Повечето са били шити, тъй като имали порезни рани. Всички са освободени за домашно лечение, нито един не е оставен в здравното заведение, за да е под лекарско наблюдение, уточни д-р Радойкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай