Стоян Миланов: Липсата на достатъчно обучение е основният проблем в Спешната медицина

Снимка: БГНЕС архив

Стоян Миланов: Липсата на достатъчно обучение е основният проблем в Спешната медицина | StandartNews.com

Основният проблем в Спешната помощ не е заплащането, каза днес във Варна националният консултант по тази специалност и председател на Българското дружество по спешна медицина проф. Стоян Миланов. По думите му има нужда от повече обучение на работещите в тази сфера, популяризиране на професията, за да бъдат привлечени млади хора. Наложително е да се проведе и по-сериозен обществен дебат за отношението към тези специалисти, каза проф. Миланов.


Във Варна днес той бе отличен като "Лекар с принос в стандартизацията на спешната медицина" от пациентски организации "Заедно с теб". Председателят на обединението Пенка Георгиева посочи, че отличия в тази област на медицината се дават за пръв път в страната. По думите й причината за учредяването на тези награди е, че трудът на спешните медици е изключително тежък и те заслужават признание, уважение и благодарност.


Призът за лекар-доайен в Спешната медицина получи проф. Милан Миланов. Наградата за принос в донорството и трансплантациите бе за проф. Вилиян Платиканов, регионален координатор по донорство и ръководител на Клиника по анестезиология в УМБАЛ "Св. Марина"-Варна. Пациентските организации отличиха и реанимационния екип д-р Пенка Чалъкова, фелдшер Димитър Лефтеров и шофьор Росен Люцканов, които са с над 20-годишен стаж в ЦСМП Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай