Стотици на опашка за сезонна работа по морето

Стотици на опашка за сезонна работа по морето | StandartNews.com

Стотици се редиха на опашка за сезонна работа в морските ни курорти. Първата за този сезон трудова борса отвори врати във вторник в Бургас и срещна работодатели и бъдещи работници. Мераклиите бяха предимно от южното черноморие, но имаше и ентусиасти, дошли чак от северна България.

Над 40 работодатели от туристическия бранш препитваха кандидатите на място. На борсата бяха афиширани над 1000 свободни работни места, но с временна заетост.

Форумът бе организиран от Дирекция "Бюро по труда" и е част от мерките за намаляване на безработицата и подпомагането на бизнеса при намиране на квалифициран персонал. Срещата бе обявена под мотото „Младежка трудова борса", което подсказва, че младите хора са най-желани от работодателите. Въпреки това много кандидати извън младежката възраст също опитаха късмета си. Колко точно служители ще бъдат наети, ще стане ясно в началото на следващия месец.

Работодателите търсят всякакъв персонал за туристическия сезон - от камериерки и сервитьори до майстор-готвачи и управители на хотели. Заплатите, които се предлагат в момента започват от 400 лв и стигат до 1000 лв. за мениджърските позиции. Много от кандидатите напуснаха борсата видимо недоволни и разочаровани. "Нека си работят сами за тези мизерни пари. 400 лева за 10 часа на крак с таблата - това е подигравка", коментира млада жена, дошла да търси работа като сервитьорка. Друга нейна колежка по съдба пък отсече, че ако си стои у дома ще й излезе по-евтино, защото пресметнала, че заплатата няма да й стига да си покрива пътните и храната. От друга страна работодателите пък недоволстваха, че кандидатите за работа нямали необходимите квалификации и умения. "Не се връзва нещо търсенето и предлагането. То е ясно, че търсят млади хора, защото само един студент или току-що завършил ученик ще се съгласи да работи за 400 лв. Ама искат и опит, а откъде тези младежи да имат опит. Аз имам и професия и стаж, но мен не ме искат. Имам да храня две деца и тази заплата не ме устройва, мен затова не ме искат", сподели мъж на средна възраст.

За поредна година се очертава дефицит на квалифицирани кадри за морските курорти, признават от бранша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай