Стотици мюсюлмани препълниха храмовете в Кърджалийско за Рамазана

Стотици мюсюлмани препълниха храмовете в Кърджалийско за Рамазана | StandartNews.com

Стотици родопчани препълниха храмовете в Кърджалийско по случай свещения за мюсюлманите празник Рамазан Байрам. Денят започна в 6.50 часа с байрамска молитва и проповед. След намаза започна и ритуалът „байрамлашмак" – размяна на поздравления между младите и по-възрастните. Вярващите даряваха милостиня на събралите се по-бедни хора. Даряваха и пари за нуждите на мюсюлманските храмове. Заедно със сладкото празнично кафе, хората се черпеха с бонбони и локум. Джамията в Кърджали се оказа тясна да събере вярващите, затова част от тях бяха изпълнили двора. Над 500 поклонници присъстваха на празничен намаз и храма в Ардино. Бяха дошили много изселници от Турция, Холандия, Белгия, Англия и Кипър.

По повод празника Рамазан Байрам в събота вечерта в Кърджали се организира масов ифтар.Благотворителна вечеря събра над 2000 души. Храната бе осигурена от истанбулската община "Байрям паша", чиято инициативата "Братство без граници" обикаля България, Босна, Косово, Македония и Гърция. "Тази вечеря е израз на уважение към основните човешки добродетели - добросъседството, братството и разбирателството", споделяха гостите, сред които бяха генералния консул на Турция в Пловдив Шанер Джебеджи и председателят на Висшия мюсюлмански съвет в България Шабанали Ахмед. Преди дни въпреки дъждовното време стотици мюсюлмани и християни се събраха на празнична вечеря-ифтар на открито и на централния площад в Момчилград.

Рамазан Байрам, наречен още и Шекер Байрам, се празнува три дни. Според мюсюлманската религия по време на Рамазана по-богатите помагат на бедните като дават „зекят" и „фитре" (дарения) на сираци, вдовици и социално слаби. Трапезите са отрупани с много ястия и най-вече с баклава. Байрамът за мюсюлманите е и ден за прошка, на зачитане и уважение. След 70 дни, в началото на октомври, предстои другият голям празник на мюсюлманите – Курбан Байрам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай