Стотици миряни на курбан край уникална църква

Стотици миряни на курбан край уникална църква | StandartNews.com

Стотици хора ще се съберат в симитлийското село Мечкул в четвъртък за храмовия празник на църквата „Св. св. Петър и Павел". Местните хора го честват винаги на 30 юни, когато е Павловден. „Тук идват хора от цялата община Симитли и гости от страната, които са тукашни корени.Тази църква е единствената, която не е опожарена от турците, спасена е от местното население. Построена е през 1892 година и е обявена за паметник на културата", твърди Христо Димитров, кметски наместник на Мечкул и Сенокос.

Свещеник ще отслужи тържествена литургия и ще освети курбана, който ще бъде раздаден на миряните. По-късно ще има музикална програма, тя ще продължи през целия ден. До северозападния ъгъл на храма на метална конструкция е закачена камбана, отлята в 1898 година, която е украсена и има ктиторски надписи.

На западната фасада е изографисана сцената „Страшният съд". „Стенописите и иконостасът са изработени от банския зограф Михалко Голев в 1898-1899 година. Ценни са владишкият трон, амвонът, кованите свещници и ктиторските столове. Няма турист, който да не иска да влезе и да разгледа тази света обител", уверява кметският управник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай