Стотици деца и възрастни пяха химна в Пирин за 3 март

Стотици деца и възрастни пяха химна в Пирин за 3 март | StandartNews.com

Националният химн бе изпълнен от родолюбци на община Симитли на връх в Пирин планина за празника на страната ни. По традиция стотици деца и възрастни хора, признателни към делото на героите ни освободители, покориха връх Кръста в едноименната местност край село Ракитна.

Най-отпред на множеството бяха десетина ездачи, яздени от местни самодейци, пременени в народни носии. Те поведоха патриотите към заветното място на свободата – върхът, където преди 137 години са стигнали руските воини, предвождани от майор Иван Орлински. Там обаче ги застигат глашатаите и известяват за постигнатото примирие и настъпването на свободата след пет века турско робство.

Няколко поколения вече знаят за историческото значение на върха. Там е побит меч с думите на войниците : "Ето тук е границата на България". Тази година на 1100 метра височина родолюбци почетоха паметта на загиналите за свободата на България с поклон пред паметника на майор Орлински на връх Кръста. Общинският кмет Апостол Апостолов и управникът на село Ракитна Стефан Костов положиха венец на признателност, всички коленичиха за минута мълчание в памет на героите - освободители. След това Националният химн отекна по западните склонове на Пирин планина. Привечер в близост до паметника местните хора запалиха голям огън, както някога, когато прадедите им съобщили радостната вест на жителите от околните махали в подножието на Пирин. Огънят е толкова високо, че се вижда от всички населени места в общината. Тържествени огньове запалиха и в общинския център Симитли. Венци на признателност бяха положени пред паметниците „Илинден" и „Лъвчето".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай