Стотици честват Деня на танца в Гоце Делчев

Стотици честват Деня на танца в Гоце Делчев | StandartNews.com

Македонци играят в града под Пирин

Община Гоце Делчев и Народно читалище „Просвета 1865" в града организират за поредна година празнично отбелязване на Международния ден на танца. Събитието ще се проведе по-рано от официалната дата 29 април – то ще е днес. Проявата е обявена за честване от ЮНЕСКО през 1983 година. Всяка година на този ден се чества танцът като едно от основните изкуства. В основата на празника е танцът – открити уроци, курсове, улични представления, спектакли, фестивали, състезания, както и свободни форми на танцова изява на площади, паркове, стадиони или по улиците. Идеята е хората по света в този ден да станат едно интернационално танцово семейство.

В Гоце Делчев отбелязването му се е превърнало в традиция. Всяка година самодейни танцови състави от целия район показват своите умения и се веселят заедно в името на танца. Тази година събитието ще придобие още по-големи размери, тъй като участници в него ще бъдат състави от страната и гости от Македония.

Днес между 17.00 и 18.00 ч. е дефилето на танцьорите от площад „Гоце Делчев" до площад „Македония". Концертната програма е от 18.00 до 20.00 ч. На сцената ще се качат Танцова школа „Българско хоро" – Банкя, Танцов клуб „Елица" – Пазарджик, Танцова формация „Български огън" – София, „Девин Денс Клуб" - Девин;, Танцова школа „Шопите" - Нови Искър, Фолклорна група „Констанца" - Костенец, Клуб за български народни танци „Надежда" - Велинград; КУД „Кочо Рацин" - град Кичево, Македония, Танцова формация „Мистик" - с. Гърмен, и две танцови формации от града домакин - „Неврокопски вихър" и „Палави ножинки".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай