Стотици честват Архангеловден край древен манастир

Стотици честват Архангеловден край древен манастир | StandartNews.com

Благоевград. Стотици миряни от община Симитли ще честват в аванс в неделя християнския празник Архангеловден на поляните край Тросковския манастир „Свети Архангел Михаил". Те ще запалят свещ в храма, сгушен в полите на Малешевска планина край село Брестово. Пред църквата свещеник ще отслужи литургия за здраве и ще освети курбана, дар от шепата местни жители, останали в планинското селце.

Манастирът в Брестово е с многовековна история. Първите писмени данни са от 1149 година. От него преди векове започва събирането на дарения за изграждане на Рилския манастир. Преданията разказват, че градежът на църквата в Рилския манастир в първоначалния му вид е правен по макет на Тросковския манастир. Оттук са пренесени и огромните казани за курбан, които и до днес се пазят Рилската света обител. Силното земетресение през 1904 година изравнява божия храм със земята. Възстановен е 2 години по-късно с доброволен труд и дарения от местните хора. Уникалният древен манастир, събарян и опожаряван няколко пъти, но оцелял през вековете, привлича и все повече туристи от страната и чужбина. „Нашето истинско съкровище е този вековен манастир. Посрещаме много чужденци, които остават възхитени от тази света обител, съхранила българския дух и християнската вяра през вековете", твърдят жители на селището.
Древните майстори споявали камъните на манастира с хоросан, напоен с мляко за по-голяма здравина. Предполага се, че слагали още захар и яйца. Днес от него е останала само църквата.

През 2007 г. храмът е реставриран със средства на община Симитли.

Всяка година храмовият празник събира в Брестово стотици жители и гости. Този манастир е бил като светлината за местните хора, категоричен е кметският наместник Живко Стаменов. Не е случайно, че е кръстен на светеца, почитан като вожд на небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото. В себе си пази легенди, митове, истории, човешки съдби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай