Стопанинът на заразените с бруцелоза овце иска нови проби

Стопанинът на заразените с бруцелоза овце иска нови проби | StandartNews.com

Няма да дам да умъртвят овцете ми, ще искам нови проби, тъй като не вярвам да са заразени с бруцелоза. Това заяви пред „Стандарт" Пламен Кисьов, стопанин на болните 20 животни в сатовчанското село Кочан. Четириногите от няколко дни са изолирани в обора и нямат досег с останалите овце в стадото. Те дали положителни проби за бруцелоза.

Здравните власти в Пиринския край допускат, че заразата може да е от гръцки овце. „Няма такова нещо, не се занимавам с търговия. Наблюдавам ги непрекъснато уж болните овце. Нямат никакви признаци на заболяването – нито абортират, нито имат треска и температура. Хранят се, нямат никаква разлика със здравите овце в поведението. Ветеринарният лекар също се увери, че не показват никакви симптоми на бруцелоза. Затова ще настоявам за нови проби, че е най-лесно да ги умъртвят, но за мен това са здрави животни", твърди животновъдът. Той разкри, че цялото му семейство е дало проби, но още не са уведомени за резултатите.

„Нямаме никакви притеснения. Чудно е как точно тези 20 овце са заразени, а останалите 110 в стадото ми са здрави, както и животните в другите стада на фермерите в региона. А ги пасем в едни и същи местности. За мен цялата работа е странна, може да е станала грешка. Никой от компетентните органи не ми се е обадил, че ще идва на проверка, затова съм извел на паша стадото си. Набедените за болни овце са си в обора под ключ", каза още Пламен Кисьов.

„Не подлежи на коментар умъртвяването на тези 20 овце. Пробите са потвърдени и в лаборатория в София. Животните ще бъдат умъртвени още днес, пътувам към Кочан, за да се направи всичко необходимо и да се вземат всички необходими мерки", категоричен бе в понеделник директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград Стоян Мавродиев.

Не само месото и млякото, но кожата и вълната на болните животни също са заразни, предупредиха експертите. Предприятията, които изкупуват мляко и месо в региона, са уведомени за затягане на контрола и мерките за безопасност.

Общопрактикуващите лекари са уведомени да изготвят брошура за информиране на населението. МВР ще съдейства за ограничаване придвижването на животните.

Прилагат се всички необходими мерки за предотвратяване на проникването и разпространението на болестта на територията на други населени места в Пиринския край. При решение за евтаназия на заразените овце се очаква специален транспорт от екарисажа във Варна, който да извози труповете на животните. Те трябва да се унищожат чрез изгаряне. Местните жители са притеснени, но засега няма паника. Нито един местен жител няма симптомите на заболяването – болки в ставите и температура. Успокоително е, че към момента от взетите от останалите стада и животни проби няма нито една положителна. Но ще се провери дали няма докарани животни от други райони на страната, както и за нерегламентиран внос на четириноги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай