Столетница пийва винце за обяд

Столетница пийва винце за обяд | StandartNews.com

Видин. Столетница разкри тайната на дълголетието си - чаша червено винце на ден. Димитра Първулова от село Раяновци навърши вчера 100 години. По този повод тя посрещна много гости, между които и заместник-кмета на общината в Белоградчик Антон Трифонов. Той й донесе цветя и подаръци. И лични поздрави от кмета Борис Николов. Бабата с лекота духна свещите от голямата торта, с която тя почерпи гостите си.

Димитра Първулова не знае какво е това доктор, хапче и инжекция. Никога не й се е налагало да търси медицински услуги. Само напоследък започнала да вдига кръвно, но пак не пие лекарства. Спряла е само чашката винце на обяд. Иначе цял живот си е глътвала по малко от божествената напитка, признава рожденичката.

Столетницата доскоро е премитала двора и е чела вестник без очила. И куките за плетката още върти без очила.
На младини баба Димитра е работила в кооперативното стопанство. Била е в бригадата, която отглежда ягоди, малини и касис. След това е изкарвала на паша домашните животни - овце, кози, крави. Бабата не е придирчива на храна, но често пъти не е харесвала сготвеното от дъщерите си, които до днес се грижат за нея, и скачала сама да си приготви любимото ястие. Обикновено запържва зеленчуци, но с повече олио, разказват щерките й.

Баба Димитра има две дъщери, зетьове, внуци, правнуци и праправнуци. На рождения и ден дойде и 13-годишният Александър, един от двамата й праправнуци. В семейството на столетницата в мир и сговор живеят 5 поколения майки и дъщери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай