Сто бели гълъба и азбуката в небето на Стара Загора

Сто бели гълъба и азбуката в небето на Стара Загора | StandartNews.com

Под звуците на „Питат ли ме дей зората", 100 бели гълъба полетяха в небето, заедно с буквите от българската азбука в началото на днешното тържество за 24 май на централния площад в Града на липите. След това прозвучаха националния химни и химнът на българската просвета и култура - „Върви, народе възродени", изпълнени от внушителния ансамбъл на представителния общински духов оркестър и хора на Старозагорската държавна, която тази година празнува 90-годишен юбилей. Хиляди граждани в празнично настроение, с цветя и знаменца, изпълниха площада пред общината и улиците в центъра на града, за да отбележат най-светлия български празник.

„24-ти май не е поредната дата която празнуваме. Благодарение на писмеността и културата, ние придобиваме своята идентичност, своята уникалност като народ, обединяваме се. Това ни сплотява и ни прави равни на всички европейски народи, които имат собствена писменост и култура", каза тържественото си слово кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той призова да се гордеем, със своята история, с това което сме дали на света, и с това, което ще бъдем и поздрави специално всички учители, които неуморно се трудят писмеността, културата на България, да е жива, да я има и да се предава на бъдещите поколения.

След това по традиция празничното шествие на деца, ученици, студенти, просветни и куртурни дейци премина по централния булевард „Цар Симеон Велики", приветствувани от насъбралото се множество.

Празникът продължи с концерт на малките таланти на Стара Загора на площада пред общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай