Старозагорци ще се поклонят пред мощите на Св. Игнатий

Новостроящият се храм Св. Игнатий Старозагорски

Старозагорци ще се поклонят пред мощите  на Св. Игнатий  | StandartNews.com

Стара Загора. Миряните от Старозагорската епархия ще имат възможност да се поклонят пред светите мощи на небесния покровител на града Св. Игнатий Старозагорски в началото на октомври. Тогава се навършват 200 години от мъченическата смърт на светеца.

„Част от светити мощи – честната глава на Св. Игнатий, ще бъдат посрещнати тържествено на 6 октомври и ще бъдат изложени за поклонение в храма „Въведение Богородично два дни", съобщиха от Старозагорската митрополия.

Църквата ще бъде отворена и през нощта, за до могат повече миряни да се поклонят пред светите мощи и да изпросят небесното благоволение на светеца. В последния ден от гостуването на светите мощи на Св. Игнатий Старозагорски, те ще бъдат посрещнати и в новостроящия се старозагорски храм, който ще носи неговото име. Ще бъде отслужени молебен и водосвет.

Голямата радост ни споходи благодарение на благословението на Св. Синод на Българската православна църква, Старозагорската епархийска църква и на престолния ни град Стара Загора, обясняват от Старозагорската митрополия колко усилия е струвало да се уреди гостуването на светите мощи на Игнатий Старозагорски. Те се съхраняват в руския манастир „Св. Пантелеймон" в Атон и освен спазването на всички църковни и правителствени спогодби, е трябвало да има съгласието и на всички монаси от манастира да бъдат изнесени от пределите му.

Старозагорският епархийски Светлия ще отбележи светлия подвиг на преподобния вмч Игнатий Старозагорски, който е обезглавен от неверниците, с тридневни духовни тържества. Те включват научна конференция и поредица богослужения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай