Старозагорски села на бунт срещу кариера за варовик

Старозагорски села на бунт срещу кариера за варовик | StandartNews.com

Стара Загора. Продължава битката на няколко старозагорски села срещу изграждането на кариера за добив на варовик и доломит в местността „Кереч Търла" в района на Гурковския Балкан.

След блокадата пътя Русе – Свиленград край Паничерево в края на миналата седмица, по тяхно настояване представители на 8-те села бяха приети в областната управа в понеделник. Хората пуснали жалби срещу нелегалното приемане на оценката за въздействие върху околната среда в края на миналата година до къде ли не – от президентството до двете министерства – на икономиката, енергетиката и туризма и опазване на околната среда, областната управа и общината. Но без никакъв резултат. „Чиновниците само ни размотават, от екоминистерството ни върнаха жалбата заради процедурна грешка – не сме посочили точно номера на решението за концесия", възмути се Петранка Ризова, говорител на инициативния комитет. От областната управа им обещали съдействие за да се изготви юридически жалбата, но само толкова.

Хората от засегнатите села са категорични, че няма да позволят да започне опасния според тях добив на варовик и доломит в региона. Кариерата била само на 3 км от водохващането на с. Едрево и на някои съседни села и всички са притеснени, че питейната вода щяла да бъде замърсена, а можела и съвсем да се загуби от взривовете при добива. Според природозащитници кариерата щяла да бъде пагубна и за цялата екосистема в района, щели да бъдат унищожени много редки растителни и животински видове.

„Ако не получим ясен отговор ще бъде ли отменено разрешението за конесията за добив на варовик", отново излизаме на протест с блокади на пътища и магистрали", закани се от името на протестиращите председателят на инициативния комитет Динко Дедев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай