Старозагорски предприемач от сой стана почетен гражданин

Старозагорски предприемач от сой стана почетен гражданин | StandartNews.com

Стара Загора. Старозагорският предприемач Димо Бухчев, наследник на една от емблематичните старозагорски фамилии - Бухчеви, поставили началото на местната индустрия, стана почетен гражданин на Стара Загора. Той беше избран за кавалер на високото отличие единодушно от общинските съветници на заседанието им в четвъртък.

Маята на предприемчивия род заквасва още в края на 19 век Диман Бухчев, който поставя основите на производството на тухли и керемиди. Започва в малка керхана в края на града и за 20-ина година заедно с наследниците си Стоян и Димитър, успява да изгради най-голямата керамична фабрика в Южна България в старозагорското с. Горно Ботево. Като повечето будни и заможни фамилии, и Бухчеви изпитват репресиите и гоненията на комунистическия режим. Димитър е хвърлен в концлагера Белене без съд и присъда. Национализират фабриката и на практика бизнесът на фамилията е зачеркнат.

След демократичните промени внукът Димо Бухчев възстановява фирмата на дядо си „Звезда-Бухчев", като добавя само цифрата „3" да се знае, че е трето поколение на авторитетната фамилия. С каквото и да се занимава – производство, строителство, търговия, хотелиерство, най-младият Бухчев показва, че както казва народът, кръвта вода не става. Успехът го съпътства във всяка начинание. Печели и уважението на своите съграждани, които на два пъти го избират в местния парламент на старозагорци.

Съвсем заслужено в навечерието на празника на града - 5 октомври , кметът Живко Тодоров ще връчи сребърната огърлица на почетен гражданин на един от най-уважаваните и заслужили старозагорци. „Разбрах, че към отличието има и парична награда, не съм се интересувал колко е, но ще я даря на някой социален дом", заяви свой стил щастливият юбиляр. Наскоро той навърши достолепните 70 години. Бухчев и семейството му от години са сред най-щедрите меценати и дарители на страдащи и бедни, на социални домове и културни институти, на обществени организации и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай