Старозагорската опера – със звезден артистичен директор

Старозагорската опера – със звезден артистичен директор | StandartNews.com

Световноизвестната певица Веселина Кацарово ще консултира репертоара на оперната трупа и гастролите на чуждестранни диригенти и певци

Старозагорската държавна опера ще има звезден артистичен директор през новия творчески сезон. Световноизвестната оперна певица Веселина Кацарова, любима дъщеря на Стара Загора, се е съгласила да изпълнява тази длъжност, макар и отдалеч, тя живее постоянно в Швейцария. Кацарова ще бъде незаменими консултант за репертоара на трупата и гастролите на чуждестрани гости – диригенти певци, посочиха със задоволство от ръководството на операта. Примата ще пристигне в родния си град в средата на месец ноември за традиционния Фестивал на оперното и балетно изкуство. Тя ще изнесе сямостоятелен концерт, съвместно с ансамбъл „Филип Кутев", на 3-ти декември в залата на оперния театър, съобщиха от общината.

Фестивалът се открива на 28 ноември с премиерата на операта „Селска чест" от П.Маскани, с италиански постановъчен екип и участие на световноизвестните солисти Саня Анастасиевич и Камен Чанев, и на балета „Делвата" с хореограф Силвия Томова. Във фестивалните вечери старозагорци и гостите на града ще видят на най-новите спектакли на оперите в Пловдив, Варно, Бургас и Русе.

В програмата е включен и документален филм за толямата певица Ана-Томова Синтова, друга обичана дъщеря на Стара Загора. Лентата ще бъде показана на 4 декември. Фестивалът ще завърши на 11-ти декември с гала-концерт на солисти от оперни театри на Балканите, членове на учредената миналата година в Стара Загора Балканска оперна мрежа.

През месец декември Старозагорската опера ще зарадва своите почитатели с два премиерни спектакъла. На 2 декември в рамките на фестивала ще бъде показана операта „Вълшебната флейта" от Моцарт. Врубриката „Опера в куфар" В средата на месеца ще се играят едноактните камерни опери „Le mariage aux lanterns" и „Mesdames de la Halle" на Жак Офенбах с режисьор Славчо Николов, сценограф Гендони, диригент Пиер Валтер (Франция).

Операта очаква нови попълнения в съставите на оркестъра и балета. Обявени са конкурси за 16 места за оркестранти и 20 за балетисти и досега има добър интерес към позициите, прослушванията ще са през месец октомври съобщи директорът на трупата Огнян Драганов. От началото на идната година операт ще има и нов концертмайстор - изявеният български цигулар Мичо Димитров. Той е дългогодишен концермайстор на големия филхармоничен оркестър на холандското радио в Хилверсум, носител е и на наградата Музикант на годината в престижната класация на Българското национално ради.

За следващата година се водели преговори за авторските права на мюзикъла „Клетниците" от Марк Шонберг, който да бъде представен на Стадион „Берое", съобщи в аванс директорът Драганов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай