Стара Загора стана спортната столица на България

Стара Загора стана спортната столица на България | StandartNews.com

10 640 фенове на футбола поставиха рекорд по посещаемост на "Берое"

Бубка и Себастиан Коу възхитени от стадионите и залите в града

Само за два месеца Стара Загора се превърна в спортна столица на България. Градът беше домакин на три европейски първенства, пистов шампионат, а сега предстои и Международният турнир "Самарско знаме". През май и юни под липите се проведоха Европейско първенство по футбол за юноши до 17 години, Европейско първенство по ушу, Европейско отборно първенство по лека атлетика, автомобилен шампионат на затворен маршрут. Изиграха се десетки турнири по футбол на малки вратички, за деца и младежи, а след броени дни, на 18 юли, на стадион "Берое" е стартът на Международния лекоатлетически турнир "Самарско знаме".

10 640 зрители напълниха трибуните на стадион "Берое" на Европейското първенство по футбол за юноши. От УЕФА веднага обявиха, че в Стара Загора е регистриран рекорд. Постижението на страната ни е за посещаемост при мачове, различни от финал. Рекордът бе поставен по време на двубоя България - Хърватия. Така, България влезе в историята с помощта на публиката. А Стара Загора абсолютно заслужено си затвърди приза "Спортна столица на България". Не само Цар Футбол превзе града на липите.

Той стана и арена на бойните изкуства. В новопостроената многофункционална спортна зала "Иван Вазов" за първи път България бе домакин на Европейско първенство по ушу и шампионат по винг чун. Градът посрещна над 700 участници, екипи, делегати и гости. Даде заявка да го стори и през 2016 година благодарение на отличното си представяне на тазгодишното издание на надпреварата. Най-атрактивното автомобилно състезание у нас - "Писта Стара Загора", пък събра на 13 и 14 юни хиляди любители на динамиката и мощните автомобили. Възстановеното след 8 години прекъсване автомобилно състезание е кръг от Републиканския шампионат на Българската федерация по автомобилен спорт на затворен маршрут. 29 отбора се включиха и преминаха трасето, което бе на източния пътен възел на входа на града. Освен спортните емоции състезатели и организатори подкрепиха социалната кауза - "Аз съм бъдещето! Пази ме!", в памет на малкия Паоло от Стара Загора, както и на всички загинали при автомобилни инциденти.

Малко след това на 20 и 21 юни по модерната писта на стадион "Берое" тичаха за победа някои от най-големите имена на леката атлетика по време на Европейското отборно първенство - Втора лига. Отличното представяне на българския национален отбор доведе до класирането ни в Първа лига. Високата оценка на спортните възможности на Стара Загора даде Дoбромир Kapaмapинoв, първи вицепрезидент на Европейската федерация по лека атлетика и председател на БФЛА. Поздравления за създадените условия за развитие на спорта отправиха и световните легенди на леката атлетика Сергей Бубка и Себастиан Коу.

След броени дни ще бъде даден старт и на Международния турнир по лека атлетика "Самарско знаме". Той отново ще събере състезатели и любители на Царицата на спортовете в Стара Загора. След повече от 20-годишно прекъсване елитното състезание бе възстановено по инициатива на Община Стара Загора, клуба по лека атлетика "Берое" и Българската федерация по лека атлетика. На 18 юли на стадиона под Аязмото сили ще премерят лекоатлети от най-висок ранг. В миналогодишното издание участие взеха близо 300 спортисти, състезаващи се в 15 дисциплини.

Шампиони прескачат 120 препятствия

Стадион "Берое" в Стара Загора е напълно подготвен за провеждане на големи първенства по лека атлетика. Това улеснява домакинството и активността на ръководството на града за привличане на все повече шампионати.
Спортният клуб по лека атлетика "Берое" пък вече разполага с нови 120 препятствия, брандирани с името на тима и местния стадион, 16 стартови блокчета, стойки, летви и метър за скок височина, копия и всичко, от което се нуждаят състезатели и треньори. Уредите бяха доставени от Германия с помощта на Българската федерация по лека атлетика, Министерството на младежта и спорта и спонсори. БФЛА ще закупи и предостави за ползване на СКЛА "Берое" клетка за чук и диск, скочище за овчарски скок и препятствия за стипълчейз.

Ремонтират плувния басейн

Осигуряването на възможност за различни видове спорт е един от приоритетите на местната власт в Стара Загора. Покритият плувен басейн в града е открит през 1972 година, а в него ежедневно тренират близо 600 деца на различна възраст. Проектът за реконструкция и модернизация предвижда изграждане на метални телескопични трибуни на две нива с около 400 места, съвременна вентилационна инсталация и нова технология за филтрация на водата. Ще бъде обновена дограмата и подовата настилка в басейна, както и обходната зона около него.
Рехабилитация ще има и за балкона над басейна, мокрите помещения, кабинетите и фитнес залата. Конструкцията на сградата ще бъде укрепена с поликарбонатни нишки и метални връзки за устойчивост при земетресения. Ще бъде променена и цялата прилежаща инфраструктура. Енергийно ефективни соларни панели пък ще подгряват водата. По договор с фирмата изпълнител ремонтът трябва да бъде завършен до края на годината. След ремонта басейнът ще отговаря на условията за провеждане и на международни състезания. За реконструкцията му ще бъдат вложени 2 млн. лева, осигурени от Регионалния фонд за градско развитие "Джесика".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай