Стара Загора ще рециклира 52 000 тона битови отпадъци годишно

Стара Загора ще рециклира 52 000 тона битови отпадъци годишно | StandartNews.com

Стара Загора ще сепарира около 52 000 тона битови отпадъци годишно, модерната сепаририща инсталация вече работи, информираха от общината. Това ще позволи отпадъчните материали от домакинствата и други източници - хартия и картон, метал, пластмаса и стъкло от домакинствата да бъдат подготвени за повторна употреба и рециклиране. Засега, останалите след сепариране отпадъци, ще бъдат транспортирани до съществуващото общинско депо за неопасни отпадъци в местността „Мандра баир".

След завършването на регионалния център за управление на отпадъците край с. Ракитница, който се строи усилено, депото ще поеме тези отпадъци. По договора изпълнителят се задължава да сепарира минимум 30 на сто отпадъци за последващо оползотворяване от общото количество смесен битов отпадък за годината, доставен от общината.

Инсталацията включва зона за приемане на отпадъците с контролно-пропускателен пункт и автомобилна везна за отчитане на теглото; зона за разтоварване на постъпващите отпадъци; основна зона за осъществяване на дейността по предварително третиране на отпадъците и складова зона. Общо на обекта ще работят около 50 души.

Специалисти от общината ще осъществяват пряк контрол върху изпълнението на дейностите, предмет на договора. За неизпълнение на условията му, са предвидени санкции и неустойки. Договорът е сключен за срок от 60 месеца, който включва и времето за изграждане и пускане в експлоатация на сепариращата линия.

Да се намалят количествата отпадъци, оставащи за обезвреждане и да се снижат разходите по експлоатация на общинското депо – това е основата цел на сепарирането. Важен резултат от дейността на сепариращата инсталация е и намаляване на вредното въздействие върху околната среда и снижаване на заплащаните отчисления за обезвреждане на отпадъците на депа, които сега общината плаща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай