Стара Загора с ново оборудване за депото за отпадъци

Стара Загора с ново оборудване за депото за отпадъци | StandartNews.com

Технологичното мобилно оборудване и механизацията за регионалното депо, което ще събира битовите отпадъци на 11 общини в Старозагорско и една от Сливенко, пристигна. Това съобщиха от община Стара Загора, бенефициент и водещ партньор по проекта. Комисия, сформирана със заповед настарозагорския градоначалник Живко Тодоров, започна приемането на техниката. Тя включва 9 тежки машини, сред които компактор за депо, челен товарач, колесен багер, самозахранващ се мобилен шредер, многофункционални товарачи, трактори и над 55 бр. допълнителни механизми. По-голямата част от тази техника ще лъде разполажена на лощадката на депото, която е извън урбанизираната територия в землището на старозагорското с. Ракитница.

Изграждането на регионалната система за управление на отпадъците в регион Стара Загора се финансира безвъзмездно от оперативната програма „Околна среда 2007 – 2013 г." Стойността на проекта е над 52 млн. лв., като европейското съфинансиране е 42 млн. лв., националното – 7,4 млн. лв., а собственото съфинансиране на общините - 2, 6 млн. лв.
Намаляване на замърсяването на околната среда в целия регион, увеличаване на разделното събиране на битовите отпадъци и тяхното рециклиране, въвеждане на ефективна и екологосъобразна система за съвременно управление на отпадъците - това са преките ползи от реализацията на проекта.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай