Средно по 20 души седмично хваща КАТ зад волана без книжка

Средно по 20 души седмично хваща КАТ зад волана без книжка | StandartNews.com

Добрич. Средно по 20 души, седнали зад волана без книжка седмично установяват служителите на КАТ - Добрич, съобщи ръководителят им инспектор Жулиян Минев по време на заседание на Областна комисия по безопасност.

Той алармира, че за десетте месеца на година е нараснал и броят на жертвите при тежки ПТП - общо 16 души са загиналите до момента при 129 тежки катастрофи, а ранените са 163 души в областта. Черната статистика на пътните полицаи сочи, че тежките ПТП-та са с 18 на сто повече от 2013 г, убитите - с 5 на сто повече, а ръстът при ранените е 19 %. "На първо място като причина за тежките произшествия е скоростта, като средно тя нарасна както в населените, така и извън населените места с 20 км/час. До това доведе премахването на контрола с мобилни камери и издаването на електронни фишове с решението на ВАС. Спрямо 2013 г. имаме регистрирани 13 хил. броя по-малко нарушения за скорост, спрямо 2013 г., защото нямаме физическа възможност да бъдем постоянно на пътя" - каза Минев. След скоростта, като причина за ПТП, се нарежда отнемането на предимство от и на пешеходец и на МПС, неспазването на дистанция и алкохол.

Минев коментира още, че освен водачи КАТ упражнява строг контрол и по отношение на пешеходците за спазване на разпоредбите и до момента тази година пътните полицаи в Добричка област са глобили 323 пешеходци - два пъти повече от 2013 г. Заловените до момента без книжка зад волана са 454 души, а тези, които са шофирали след употреба на алкохол са 376 души. "Прави впечатление увеличението на броя на хората, които шофират и след употреба на упойващи и наркотични вещества. За тази година вече имаме над 20 случая установени, което е два пъти повече от цялата 2013 г., като основно това са млади шофьори" - коментира Минев.

В рамките на заседанието институциите представиха доклади за предприетите от тях мерки по повишаване сигурността на пътищата и взеха решение след анализи да се заложат конкретни мерки за изпълнение през следващата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай