21:35 ч.

18.05.16

1 мин.

596

0

0

Спряха ремонта на джамията в Монтана

от Първолета Цветкова |

Спряха ремонта на джамията в Монтана

Общината спря ремонта на джамията в Монтана, съобщи кметът Златко Живков. Причината е, че от 1964 година джамията е архитектурен паметник с религиозно значение. Това означава, че за ремонта е нужно разрешение от Националния институт за паметниците на културата, каквото главното мюфтийство няма. То обаче е започнало ремонта със смяна на дограмата и вътрешно измазване на стените в молитвената зала.


Джамията е с неизяснена собственост, твърди градоначалникът. И общината, и мюсюлманското вероизповедание имат актове за собственост. Общината притежава този документ от 1984 година, когато с решение на общинския съвет е купило сградата от софийска турска мюсюлманска община. Гласувана били и сумата за това - 1000 лв. Неизвестно защо през 2008 година джамията е актувана като собственост на мюсюлманското вероизповедание. През 2013 година обаче съд реши, че мюсюлманското вероизповедание у нас не е наследник на мюсюлманската община.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент