Спорът за музея в Кърджали влиза в Апелативния съд

Спорът за музея в Кърджали  влиза в Апелативния съд | StandartNews.com

Кърджали. Мюсюлманско изповедание – София обжалва пред Апелативен съд – Пловдив решението на Окръжния съд в Кърджали, който отхвърли като неоснователен предявения иск от Мюсюлманско изповедание - София за земята и сградата на Регионалния исторически музей в Кърджали. „Ще положим всички усилия, за да защитим интересите на държавата", коментира областният управител на Кърджали Бисер Николов. По въззивната жалба Николов е депозирал писмен отговор, в който се излагат аргументи за нейната неоснователност и доводи, че решението на Окръжния съд следва да бъде оставено в сила. Предстои Апелативен съд – Пловдив да насрочи делото. Окръжен съд – Кърджали реши спора в полза на държавата, представлявана от областния управител. Съдът осъди ищеца да заплати на държавата разноски в размер на 91 062 лв.

В средата на юни Окръжният съд в Кърджали отхвърли като неоснователен предявения иск от Мюсюлманско изповедание за земята и сградата на Регионалния исторически музей в Кърджали.

Месец преди това,на 14 май т. г., се проведе четвъртото по ред заседание на делото по иска на мюсюлманското вероизповедание за връщане на собствеността върху сградата на Историческия музей в Кърджали. Тогава бе изслушана възложената комплексно архитектурно - техническа съдебна експертиза. „Експертизата установи, че са извършени значителни преустройства в сградата, считано от момента, когато е била построена. С оглед рекострукцията й за музей от полумасивна сградата е била преустроена в изцяло масивна със стоманобетонна конструкция, направени са и значителни мероприятия по оформяне на дворното пространство с построяване на водни площи, шадравани, алеи и ограда, за което държавата е вложила значителни средства. Вещите лица са установили, че сградата е претърпяла и значителни преустройства във вътрешната част, което не съвпада с първоначалния й вид", обясни след заседанието Васил Радев, юристконсулт на Областна администрация Кърджали.

Тогава Радев допълни, че искането на ищеца за спиране на съдебното производството е оставено без уважение. Искането бе заради жалба на бившия главен мюфтия Недим Генджев, който оспорва легитимността на сегашното ръководство на мюфтийството, заради която делата за вакъфските имоти в страната бяха спрени.

Съдебните заседания за развръзката по собствеността на една от най - красивите и емблематични сгради в Кърджали продължиха повече от половин година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай