Спират водата и тока на строителен обект в Балчик

Спират водата и тока на строителен обект в Балчик | StandartNews.com

Общината премахва незаконните постройки

Сериозни проблеми създава на община и жители и гости на Балчик „Интер Инвест" ЕООД. Фирмата е регистрирана в Силистра и според справочника „Златни страници", предметът на дейност е „зърно и брашно". „Интер Инвест" от пролетта е собственик на имот, продаден от частен съдия изпълнител, а в разгара на лятото фирмата е предприела строителство на терена, като затваря един от достъпите до централния плаж на Белия град.

Живеещи в района са сигнализирали общината за спрения достъп, но извършената проверка не е спряла собственика на терена и той продължава да строи. Кметът на Балчик Николай Ангелов е категоричен, че от години не е имало такъв проблем – нарушаване на строителната забрана в разгара на сезона, като допълва, че строителството се извършва „буквално върху хавлиите на плажуващите".

„Ще бъда безкомпромисен към такова нахално поведение. Първите мерки са спиране на строителството, тока и водата към обекта, а след това ще пристъпим към принудително премахване на постройките" – категоричен е Ангелов. Зам.-кметът по строителство в община Балчик Стелиян Железов добавя, че при направената през юли проверка по сигнали на балчиклии и туристи има издаден констативен протокол за нарушение по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Именно в този закон е изрично посочено, че е забранено извършването на строителни и монтажни работи по Черноморието от 15 май до 1 октомври, като се разрешават единствено неотложни аварийно-възстановителни дейности или геозащитни мерки. Според нормативния акт за нарушителите е предвидена глоба от 10 до 50 хил. лв. Балчиклии са възмутени и от факта, че освен заключената врата, даваща достъп до плажа, фирмата си е монтирала и табела с надпис, че теренът се охранява от въоръжена охрана.

Парцелът е с площ от 2 800 кв. м, като при покупката на терена е имало само две едноетажни сгради. В момента новия собственик вдига бунгала, според балчиклии имал намерение да отвори и заведение за хранене. Хората от Белия град недоволстват, защото другия вход към плажа на града също е проблемен. Той се намира до входа на пристанището и в моменти, когато пристигне кораб за товарене, целият паркинг се изпълва с тежкотоварни камиони, чакащи ред и достъпът до плажа е почти невъзможен. В годините досега дори от мерки за безопасност при струпване на ТИР-ове този вход се затваряше от съображения за сигурност. Сега никой не знае как ще се действа и ще има ли достъп до плажа, когато дойде кораб на пристанището.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай