Спират с наредба разходки на домашни любимци без стопанин

Спират с наредба разходки на домашни любимци без стопанин | StandartNews.com

Община Благоевград не спира да води борба за овладяване популацията на безстопанствените кучета. За целта бе приета нова наредба, която следи за отношението на стопаните към домашните им любимци.

Кметството отправи апел към гражданите да се грижат съвестно за своите животни. Те са длъжни да не ги изоставят. Да вземат мерки за предотвратяване на бягството на четириногите. Трябва да идентифицират своите животни с чип, както и да се погрижат за издаването на ветеринарномедицински паспорт на животното и редовното му обезпаразитяване и ваксиниране. Домашните любимци не бива да навлизат в чужда собственост или на обществени места. Да осигурят стерилизацията/кастрацията на своето животно, изключението е, ако при възпроизводство са в състояние да отглеждат новородените кученца или могат да ги предоставят на нови собственици.

Ако домашни кучета се разхождат свободно, то те се считат за безстопанствени, предупредиха от общината. Тези четириноги се прибират от служители на „Обществен ред и сигурност" биват обезпаразитени, кастрирани и маркирани. За да си вземат собствениците обратно домашните любимци, ще платят такса.

До края на този месец е нужно да заплатят и „такса за притежаване на куче" в общинска администрация. Тези, които са освободени от заплащането й, са длъжни само да ги пререгистрират в кметството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай