Спират опасни скали с берми

Спират опасни скали с берми | StandartNews.com

С пълна сила продължава обезопасяването на района в Кресненското дефиле, в който падат опасни скали. В момента се оформят специални откоси по хълма, върху него ще бъдат изградени специални берми /б.а.-ивица земя, която придава устойчивост на почвата/.

Очаква се специализирана техника от София, с която да се извършат необходимите дейности по решаването на проблема с падащите камъни и скални отломки. „Чак тогава експертите ще преценят как точно да довършим обезопасяването. Има различни варианти, един от тях е монтирането на предпазни мрежи", твърдят от фирмата – изпълнител.

Движението за Гърция в този район на Кресненското дефиле продължава да се осъществява по обходен маршрут, а не по главен път Е-79. Причината е падналото на 5 март огромно свлачище преди Малкия тунел на влизане в дефилето в посока Кресна. То затрупа и двете ленти с над 50 кубика скална и земна маса. Веднага започна обрушване на опасните скали, които са надвиснали над пътя. Работници ръчно почистиха ската от най-ерозиралите и лабилни скали. На самия път фадрома разчистваше падналите късове. Често се налагаше машината да се качва на хълма, за да премахне опасните скални отломки.

Рано е да се каже кога ще отворим движението по главен път Е-79. Не са важни сроковете, а да се свърши качествено работата, за да няма повече свличане на земни и скални маси, твърдят специалисти. Мястото е обезопасено, пътни полицаи регулират трафика за и от Гърция. Шофьорите проявяват разбиране, няма нерви и напрежение, че минават няколкостотин метра по стар и обиколен път, защото става въпрос за гарантиране на тяхната безопасност, когато преминават през Кресненското дефиле.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай