Спипаха горски да продава дърва

Спипаха горски да продава дърва | StandartNews.com

Горски надзирател завъртя незаконна търговия с дърва за огрев, но бе спипан след сигнал на граждани. Цветан Марински, служител в Държавно ловно стопанство „Дикчан" в Сатовча, нарушил Закона за горите и злоупотребил със служебното си положение. Нерегламентираната му дейност е разкрита в петък при съвместна проверка на Регионална дирекция по горите-Благоевград и полицията в Гоце Делчев. Горският наел камион, който да транспортира 10 кубика дърва за огрев от дома му в село Плетена до купувача, частно лице, в село Кочан.

По пътя Марински спрял в общинския център Сатовча. От дърводелски цех се сдобил с фалшиви документи за дървата, като им поставили и маркировка. Полицаи и горски атакували дома на крайния потребител, където открили дървата за огрев. Купувачът признал, че платил 600 лева за тях на горския надзирател от с. Плетена. Марински е задържан и закаран в полицията, където е дал обяснения. Неговата работа е да пази гората, а не да върти търговия с дървен материал, категорични са негови колеги. Сигурно е, че още в понеделник ще бъде дисциплинарно уволнен.

Откритите документи, съпътстващи товара, били само за иглолистни дърва, но имало и широколистни. „Тепърва разследващите ще установят какъв е произходът на дървата за огрев. Нарушението обаче е факт – не може горски надзирател да продава дървен материал", коментираха запознати със случая. Цветан Марински е дългогодишен служител на ДЛС „Дикчан". Любопитното е, че е уволняван няколко пъти от различни директори на ловното стопанство за различни нарушения и пропуски в работата си. „При идването на нов директор се представял за репресиран от предишния шеф и отново е назначаван. Така успявал всеки път да се върне на работа. Този път обаче ще остане извън системата на горите, това е сигурно", твърдят служители на ДЛС „Дикчан".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай