Специални въжета укрепват Стария бряст в Сливен

Специални въжета укрепват Стария бряст в Сливен | StandartNews.com

Европейското дърво за 2014 г. - Старият бряст в Сливен, ще бъде укрепено със специални въжета. Те се наричат тип "кобра", съобщи пред "Стандарт" екологът от община Сливен Петър Петров. Въжетата ще държат дървото, което трябва да устои на силния сливенски вятър. Това обаче ще стане след като Стария бряст бъде подстриган тази есен, обясни екологът. Напролет пък дървото ще бъде ваксинирано срещу трахиомикоза, известна още като холандска болест. Под ръководството на немския учен д-р Франк Рин тези мероприятия ще бъдат извършени на място в Сливен.

Смята се, че старият бряст е на около 1100 години. Община Сливен планира да съюдаде алея, наречена "Поколението на Стария бряст". Селд като от алеята се пръкнат първите фиданки, България пък ще ги изпрати за засаждане във всички столици на държавите членки на ЕС. 

"Очакваме това да стане през 2018 г., когато нашата страна поеме председателството на съюза. Идеята бе одобрена от вицепремиера Томислав Дончев", похвали се Петър Петров. Популяризирането на Стария бряст ще продължи и с ежегоден конкурс за песен, свързана с дървото. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай