Спасител: Ползвайте летните пътеки при изкачването на Вихрен

Спасител: Ползвайте летните пътеки при изкачването на Вихрен | StandartNews.com

Благоевград. Планинарите трябва да следват регламентираните летни пътеки на път към връх Вихрен, да не излизат от тях, тъй като има много опасни и рискови участъци. Това съветва дългогодишният планински спасител от Банско Методи Баненски.

Другото важно нещо е да се следи прогнозата за времето. Защото върхът няма да избяга. Когато се очакват валежи или силни ветрове, не бива да се предприема изкачване, а да се изчака подходящо време. Никога да не се подценява планината и конкретната ситуация.

Винаги туристите да са с максимално заредени мобилни телефони, с добра екипировка, с планински обувки. Препоръчително е да се ползва най-лекият и най-бързият достъп до върха от едноименната хижа. Има летни дни, в които по шосето до хижата има над 500 коли на мераклии да се качат до връх Вихрен.

През местността Казаните преходът е по-труден, скалисто и стръмно е. При валежи е много опасно, особено при слизане, тъй като е възможно да се подхлъзнете. „Опитните планинари обичат маршрута през ръба Кончето. Нека преценят добре възможностите си, за да не замръкнат по пътя. Може да се изгубят, ако има мъгла и видимостта е намалена. Някои са се озовавали чак над Кресна. В момента пътят до върха е като при първомайска демонстрация, има страшно много хора", твърди Методи Баненски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай