Софийска вода: Опазете водопроводните инсталации от замръзване

Софийска вода: Опазете водопроводните инсталации от замръзване | StandartNews.com

"Софийска вода" АД напомня, че с рязкото понижаване на температурите е необходимо да се обезопасят срещу замръзване ВиК инсталациите в имотите. В сградите етажна собственост, в помещението, където е монтиран общият водомер не бива да се допуска температурата да пада под нула градуса. Ако това не е възможно, е нужно той да е добре изолиран.

С понижаването на температурите рискът от замръзване на тръбите се увеличава и е най-разумно водата в необитаемите имоти да бъде спряна и инсталацията източена. Вратите и прозорците на неотопляемите помещения е желателно да са уплътнени и плътно затворени, а таванът на сградата - добре изолиран.

През студените месеци най-често се пукат тръби на външни чешми. Ширещата се практика, че ако се оставят да текат или капят, външните чешми няма да замръзнат, е погрешна и води до аварии. Най-добре е водата към външните чешми да бъде спряна от спирателния кран, да се източат тръбите и да се махнат всички маркучи. Удачно е външните чешми да бъдат изолирани, като се използват материали, които не поемат влага и не могат да замръзнат. Водомерните шахти в имотите също трябва да се зазимят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай