София с мегапразник „Спортувай в твоя град" в неделя

София с мегапразник „Спортувай в твоя град" в неделя | StandartNews.com

За втори път спортен празник „Спортувай в твоя град" ще бъде част от програмата на инициативата София – Европейска столица на спорта 2018. Фестивалът ще се състои тази неделя (22 май). В него са включени свободни състезания в 7 популярни сред младите и характерни за градската среда спорта – баскетбол 3 х 3, скейтборд, стрийт ВМХ, блейд (ролкови кънки), катерене по стена, атлетически крос и колоездачен крос.

Всички сетове и рампи ще бъдат ситуирани около Националния стадион „Васил Левски" – сектори В и Г, там е и старт-финалът на кросовете, чиито трасета са из Борисовата градина, съобщава www.sofia2018.bg.

„Радостно е, че ще има турнири по баскет 3 х 3 за децата от 14-годишна възраст. Надявам се събитието да допринесе за развитието на баскетбола и на спорта в столицата като цяло. Тази разновидност 3 х 3 става все по-популярна сред младите, сега в Рио ще се реши нейното олимпийско бъдеще и е добре, че София2018 инвестира в нея," заяви на днешната пресконференция по повод празника Георги Глушков, президент на БФ Баскетбол.

Оргсекретарят на София2018 Анатоли Илиев (вляво) разкри, че баскетболните турнири в неделя ще важат за Градски първенства в различните възрастови групи при младите. „Миналата година над 600 деца участваха в събитието, сега очакваме също голям интерес към всички организирани прояви. Искаме неделеният ден да се превърне в празник за деца и родители, за всички, които обичат активния начин на живот," допълни Илиев. Поради много записани отбори баскеттурнирите ще започнат в 9.00 ч.

Трасето на вело и атлетическите кросове стартира откъм сектор В на Националния стадион и се вие из алеите на Борисовата градина до къпалнята Мария Луиза и обратно. За колоездачите дистанциите са 10 км и 5 км съобразно възрастта, а за бегачите съответно 5 км и 2.5 км. Стартът на весипедистите е в 10.30 ч., а на атлетите в 11.30 ч.

Първите трима в спортовете лека атлетика и колоездене получават медали и предметни награди. В състезанията по баскетбол отборите победители получават парични награди. Общият паричен награднен фонд за спортовете лека атлетика и колоездене е 1800 лв, които се разпределят само във възраст 18+ - мъже и жени. В дисциплините Скейтборд, БМХ, Ролерблейд (стрийт или рампа) ще се наградят с парични награди първите трима участника. Общият награден фонд на три екстремни дисциплини е 1800 лв: за 1-во място 300, 2-ро 200 и 3-то 100 лева.

Очаква се първите официални награждавания да започнат на специално изградената сцена към 12.30 ч., а празникът ще продължи до финалите за мъже и жени на баскетбол 3 х 3 около 17.00 ч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай