София направи 30 000 тона тор за паркове от отпадъци

София направи 30 000 тона тор за паркове от отпадъци | StandartNews.com

30 хил. тона отпадъци са превърнати в компост, с който се торят паркове и градини. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като днес провери работата на Завода за преработка на биологични и зелени отпадъци на площадка "Хан Богров". 15 хил. тона са за 2014 г., а същото количество е достигнато само за първите 8 месеца на тази година. Фандъкова подчерта, че общинското предприятие, не само предлага тор за зелените площи в София, но вече се появили клиенти и от други градове.

"Нашето предприятие за поддържане на парковете и градините, както и районните кметове, ползват безвъзмездно произведения компост, но външните клиенти плащат за него", обясни столичният кмет. По думите й, заводът има сертификат, който е единствен в България и доказва, че торта, произведена в него, не отстъпва по качество на тази в Германия и Австрия.
Пет ще са отворените дни в завода в "Хан Богров". През това време гражданите ще могат да разгледат инсталацията и да си вземат 10 кг тор.

"За стимулиране на грижата към околната среда Столичният общински съвет прие решение, с което до 10 кг висококачествен компост се предоставя безплатно, при условие че хората са си платили таксата "Битови отпадъци", допълни Фандъкова. "Работното време в отворените дни ще е от 9 до 17 часа", уточни и директорът на завода Николай Савов. Желаещите трябва да носят бележка за платения налог за миналата и за тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай