Снеговалеж спря отстраняването на авариите във Вършец и Берковица

Снеговалеж спря отстраняването на авариите във Вършец и Берковица | StandartNews.com

Монтана. Мокър сняг спря разчистването на град Вършец от нападали клони и изкоренени дървета от бурята, вилняла над града в петък срещу събота, съобщи кметът Иван Лазаров. Той не е образувал снежна покривка, но може да повали на земята прекършени дървета, които още не бяха паднали. Заради валежа общинските екипи, които разчистваха улиците, преустановиха работата си.

Най-пострадало от ураганния вятър се оказа село Спанчевци. Три от покривите на къщите са изцяло отнесени. Останалите са разрушени частично. Хората не смогват да ги възстановят, затова след снеговалежа бързаха да покрият къщите си с найлони и други подръчни материали, обясни Иван Лазаров. Засегнат от бурята е и градският парк „Слънчева градина". Много дървета са повалени. Съжалявам за тях, това са дървета на 80 – 90 години, с които се гордеехме, каза кметът.

Две села от общината са без електричество от нощта срещу събота. Ток няма и в някои части на Вършец. Докато не бъде възстановено електроснабдяването, няма да отменим бедственото положение, допълни кметът.

Повече от 40 часа без ток останаха и 4 села от община Берковица. На тъмно са и части от града. Екипи на ЧЕЗ, подсилени с колеги от Враца и Видин, отстраняват авариите, каза кметът Димитранка Каменова.

Вършец, Берковица, Чипровци и Георги Дамяново пострадаха най-много от ураганния вятър. И в четирите общини има отнесени покриви на къщи, счупени прозорци, повалени на земята дървета и нападали по улиците и тротоарите клони на дървета. От вятъра със скорост 30 м в секунда, пострада и Монтана. Улиците са изпълнени със счупени клони на дървета, улуци, керемиди, сухи листа. Едно вековно дърво, растящо в двора на Природо-математическата гимназия, се счупи на части и остана с много малък ствол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай