Снегът в Смолянско унищожил 6 хил. хектара гори

Снегът в Смолянско унищожил 6 хил. хектара гори | StandartNews.com

Обилният снеговалеж в Смолянско, заради който областта бедства няколко дни, е унищожил 6 хиляди хектара. Повече от година ще е нужна, за да бъдат разчистени дърветата, съобщава Нова тв.

Горски работници разказват, че не помнят подобно бедствие в планината. Те установяват само при първоначалния оглед, че има 400 хиляди кубически метра вече негодна дървесина. Падналите и счупени дървета са на площ 6 хиляди хектара.

Ще се наложи да има гола сеч в някои части, за да бъде разчистен дървения материал. Именно на такива ще започне залесяване. За други обаче горските ще чакат до две години за да видят дали гората сама ще се възстанови.

„Задържането на тази паднала дървесина създава предпоставки за развитие на болести.За поява на вредители.Опасността за възникване на пожари е доста голяма", коментира инж.Ивайло Исаев, заместник-директор на Южноцентрално горско предприятие.

Най-засегнатите горски стопанства в Родопите ще обявят търгове за санитарната сеч. В останалите разрешителни ще се издават само в краен случай.

Стандарт Нюз припомня, че доброволци, помогнали за разчистването на снега в Смолянско, получиха безплатно от изпопадалата дървесина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай