Смолян изплува от код червено

Смолян изплува от код червено | StandartNews.com

Не хулете спасителите от преспите, казват родопчани

Смолян бавно се съвзема от преживения кошмар в битката с преспите. Регионът бе сред най-тежко засегнатите от последните обилни снеговалежи, които парализираха Родопите.

А хората тук преживяха и продължават да преживяват кризата, защото все още има села и махали, до които се стига само пеша или с високопроходим джип. Защото беше като на война - имаше семейства, които с дни не можеха да погребат мъртъвците си. Защото младите майки в планината топяха сняг за вода. Здравите или бяха доброволци, или не можеха да излязат от дворовете си, затиснати от преспи. Спасителите газиха километри в снега за спасяване на болни, за да снабдяват с лекарства, инсулин и хляб.

Преди извънредната ситуация от 5 март тази година имаше точна синоптична прогноза - тридневен червен код за интензивни валежи. Започнаха като дъжд и преминаха в мокър сняг от 50-60 литра дневно. Особено в общините на изток от Смолян се получи изключително рядко явление - огромни масиви, основно борови дървета бяха счупени или паднаха върху инфраструктура, пътна, електроснабдителна. Резултатът беше ужасяващ, на места гледката имаше библейски измерения.
В цял свят "червен код" означава да се направят определени действия - пътуването да се отложи, да се зареди с най-необходимото, основно батерии и свещи и неща от първа необходимост. В сърцето на Америка преди месец, и то на база на грешна прогноза, цел град беше парализиран умишлено, спряно беше метрото, за да предпазят гражданите на мегаполиса. В Родопите обаче мнозина загърбиха предупрежденията - туристи хукнаха по хижите, астрономите от Рожен се качиха на върха за редовна научна дейност и останаха блокирани на 2000 метра надморска височина с дни.

В едно обаче местните хора са категорични: "Шапки долу пред хората, които проправяха път в преспите". Много от шофьорите на фирмите за снегопочистване изкараха зад волана по 40-50 часа в най-критичните моменти. В крайна сметка основните артерии бяха разчистени въпреки кошмарните условия. "Затова не приемаме някой да хули мъжете със снегорините и фадромите, те са герои, както и спасителите и лекарите", казват родопчани. За пожарникарите пък с две думи ситуацията обобщи шефът им на областно ниво комисар Красимир Шотаров:

"Трябва всички да сме им благодарни, те работиха, без да мрънкат, мъжката, а някои от тях не можеха вода да пият, когато се връщаха от мисия".

От драмата могат да се направят и много изводи. Като нуждата от по-добро поддържане на участъците край шосетата и поетапната подмяна на остарелите електропроводи.

Хората ни припадаха от умора, но се справиха

Инж. Димитър Палагачев е изпълнителен директор на "Родопи Трейс", една от фирмите в сдружението "Смолян - юг", в което влизат "Трейс Груп Холд" АД и "ИСА 2000". Сдружението подписа 4-годишен договор за зимно и лятно поддържане в началото на декември 2014 г. В момента поддържа 540 км от републиканската пътна мрежа на територията на Смолянска област, в това число и на най-високите проходи в държавата.

- Каква е оценката ви с днешна дата. Как се справихте с почистването на държавните пътища?

- Винаги може по-добре, но това го казваме днес, 10 дни след неспирна борба с бедствието. Толкова мокър сняг, който да събори огромно количество дървета, да блокира цялата инфраструктура - пътища, елзахранване, водоснабдяване, не сме имали. Фирмата има много сериозен опит в зимното поддържане на планински райони, но всички колеги признават, че в подобно бедствие не са работили. Въпреки това, в рамките на три дни, при изключителна мобилизация на хора и техника, успяхме да отворим пътищата до всички центрове на общини и областния град.

- Имаше ли проблеми в организацията?

- Въпреки липсата на комуникации се направи всичко възможно за привеждане в сила на плана при бедствия. Беше сформиран щаб, който работеше денонощно. Държавата се включи директно в управлението на кризата с всички ресурси, за да гарантира защитата и здравето на хората. Ние поехме своя ангажимент по почистване на пътищата и така 72 часа непрекъснат режим на работа. Най-тежко беше в първите часове - без телефони, без ток, бензиностанциите, с изключение на една, спряха да работят, защото помпите им за гориво изключиха, машините ни нямаше от къде да заредят. Обстановката беше усложнена от хилядите паднали дървета, които трябваше да бъдат нарязани и отстранени, за да влезе техниката. Още първия ден, докато обикалях екипите, бях блокиран край с Могилица. Боровете падаха пред мен и зад мен. Едва не ни убиха. Докато момчетата от Гражданска защита разчистваха дърветата, снегът продължаваше да вали и стигна над метър и половина. При това положение се наложи да се използват роторни снегорини.
С помощта на АПИ бяха осигурени още осем роторни машини, което помогна за по-бързото разчистване на първокласните пътища, а после и за общинските. Ние на терен имахме 167 машини и над 200 души. Разполагахме с достатъчно сол, пясък и химически препарати.

Трябваха ни няколко дни, за да стигнем до по-малките населени места. Но ние се справихме и то на ниво. Тази оценка беше дадена и от министър Лиляна Павлова, и от премиера Бойко Борисов. Нямаше затворени проходи, "Превала" е най-високият и той остана затворен само за един ден, а проходът към Пампорово през цялото време беше на асфалт.
Имахме пълното съдействие от Кризисния щаб, който свърши много работа с помощта на военните, пожарната, Гражданска защита, много доброволци, работниците от горските стопанства.

- Какви са основните изводи от подобна ситуация, която, както казвате, се "описват в дебелите книги"?

- Необходима е промяна на нормативната уредба, която да гарантира, че сервитутите на пътищата ще бъдат поддържани, както и пространството около генералните електропроводи и съоръженията на съобщенията.
Трябва да се изясни причината за огромно количество изпадали дървета. Важен е и регламент за рязането на падналите дървета.

- Кои са вашите герои?

- Стотици работиха денонощно. Митко Божидаров е един от тях. Справил се в най-високите места във селата Виево и Момчиловци, както и със спасяването на шестимата астрономи на връх Рожен, за които отворил пътя до върха, за да ги свалят. Близките му накрая трудно го разпознавали, близо 5 дни не се беше бръснал, защото не беше се прибирал. Едно от момчетата ни от преумора припадна и го приеха в интензивното отделение. Това са изключително отговорни хора, безкрайно професионалисти.

Трябват повече пари за снегопочистване

Николай Мелемов, кмет на Смолян

Смятам, че с общинската пътна мрежа се справихме добре. Имаме 86 населени места и 486 км пътна мрежа. С техниката на фирмите с договор нямаше да се справим в тази екстремна ситуация. В цялата дейност по чистенето на пътищата бяха ангажирани над 15 фирми от региона, благодарен съм на дърводобивните фабрики, на военните, които също много ни помогнаха. Основната поука е превенцията, която може да се направи и да спаси от много по-тежки последици. Миналата година общината изсече над 3 хиляди опасни дървета по основните улици в града. Надяваме се държавата да реши проблемите със сервитутите.
Въпреки че субсидията за снегопочистване тази година е завишена значително от 650 хил. лв. на 850 хил. лв, тя не стига и е 25% от разходите за зимно поддържане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай