Сменят 9000 лампи в София

Сменят 9000 лампи в София | StandartNews.com

Консумацията на ток ще намалее с 20%

София. "Подменят се около 10% от осветителните тела в София – почти 9 000 осветителни тела, при около 90 хил. общо в града", съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, цитиран от „Фокус".

Според него по голямата част от мрежата, е изграждана през 70-80-те години на миналия век и се налага да бъдат извършвани системни инвестиции и подмяна на осветлението.

„В рамките на проекта така, както е планирано, очакваме около 20% намаление на консумацията на електроенергия след реализацията на този проект, което е още една възможност средствата, които в момента се плащат за ток, да бъдат използвани за следващите стъпки в модернизацията на осветлението в града", каза Христов.

Той обясни, че системата ще бъде по-динамична и лампите ще могат да се включват и изключват според ситуацията. Зам.-кметът даде пример със силните мъгли в последните дни, когато се налага осветлението да бъде пускано по-рано и загасяно по-късно-

„Сега осветлението се пали стационарно, с радио управление – половината е с радио управление, другата половина е с автоматични часовници в таблата, които се настройват и когато дойде момента за включване, часовникът подава команда и запалва осветлението", каза още Любомир Христов.

Той допълни, че вече са подменени близо 1000 остарели ел. стълба.

„Над 50 км въздушна и тръбна кабелна мрежа е подменена, 2000 електромера, от което получихме една значителна икономия по отношение на сметките за ток, които се плащат ежемесечно", обясни още Любомир Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай