Смартфон разхожда туристи в Арбанаси

Смартфон разхожда туристи в Арбанаси | StandartNews.com

Велико Търново. Смартфонът може да измести екскурзовода ако разработката за виртуален екскурзовод с местни забележителности бъде одобрено и се превърне в масова.

За електорнният гид беше съобщено за пръв път на международната научна конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство" във Велико Търново. Форумът се провежда под патронажа на ЮНЕСКО и участват над 70 учени. Разработената демонстрационна версия на гида представя част от туристическия маршрут на Арбанаси. Включени са три от най-посещаваните обекти в курортното село с национално значение – Констанцалиевата къща и църквите „Рождество Христово" и Св. Архангели Михаил и Гавраил".

Дължината на маршрута е 635 м и се изминава за около 30 минути, без да е включен престоят за разглеждане на обектите", обясни проф. Радослав Павлов, зам.-директор на Института по математика и информатика към БАН. Текстовете са на български и английски език. Виртуалният гид е приложение за мобилни устройства като телефони и таблети и е предназначена за туристи, особено за тези, които са избрали индивидуалната разходка. Те могат да го ползват като аудио екскурзовод и като 3D карта със снимки и информация за обекти и забележителности.

Приложението може да събере неограничена информация. За половин година то може да бъде напълно готово и да представя целия туристически маршрут, всички музеи, експозиции, паметници, църкви и забележителности в Арбанаси и Велико Търново. Засега е готов софтуерът, който е разработка на Института по математика и информатика на БАН и Изследователския институт по автоматизация и изчислителна техника при Унгарската академия на науките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай