Сливен и Ямбол си стискат ръцете в името на инвестициите

Сливен и Ямбол си стискат ръцете в името на инвестициите | StandartNews.com

Сливен и Ямбол си стискат ръцете след столетия съперничество. Двата града са най-близките един до друг областни центрове. "Вместо да си завиждаме, е време да предприемем общи инициативи, които ще бъдат от полза на хората и от Сливен, и от Ямбол", обяви пред журналисти кметът на Сливен Стефан Радев.

"Време е да започнем да разглеждаме двата града като голяма общост, която заедно с населените места между тях образува територия с население 200 хиляди души, което я превръща в сериозен център на картата на България. В тази връзка сме внесли общо предложение от общините Сливен, Ямбол и Тунджа, която обхваща 40 села около Ямбол, до министъра на регионалното развитие. Имаме желание да бъде удвоен като ширина пътят от Сливен до Ямбол", каза Стефан Радев. Според него е напълно възможно създаването на обща индустриална зона между двата най-близки областни центъра, които са на разстояние 28 км един от друг.

"Летище "Бършен" е на територията на община Сливен, но реално е между двата града. То е подходяща зона за инвестиции, която да се използва и от Ямбол, и от Сливен и която да осигурява работна ръка", каза градоначалникът на Сливен. Той води преговори с държавното предприятие "Индустриални зони" за обединяване усилията на двата града и превръщане на летището в индустриална зона.

Предстои подписването на меморандум, който да предвижда осигуряването на инвеститор от страна на държавното предприятие и създаване на общо дружество, в което общината да влезе с терен, а държавата със средства, инвестирани в инфраструктурата на този терен. Ако гледаме културния живот в Сливен и Ямбол като едно, всъщност ще имаме два пъти повече възможности за посещение на културни събития. Така е и във всеки друг сектор, заяви Стефан Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай