След година и Казанлък става университетски град

След година и Казанлък става университетски град | StandartNews.com

Има реална възможност през учебната 2016-2017 г. в Казанлък да се открие филиал или факултет на висше училище. Това увери зам.-министърът на образованието и науката проф. Костадин Костадинов на днешната си среща с представители на бизнеса и на образованието в региона. Кметът на обищната Галина Стоянова изтъкна, че в Града на розите работят повече от три хиляди фирми.

И това е един от сериозните мотиви да бъде възкресена дългогодишната мечта на казанлъчани за висше учебно заведение в града, което да подготвят кадри за икономиката. Друг от аргументите е наличието на 22 общински училища и 5 държавни професионални гимназии, в които се обучават 7500 деца годишно. Според социологическа анкета, проведена от регионалния инспектора сред 2655 ученици от 11-те общини в областта, общо 72 на от всички запитани са отговорили с „да" на възможността за откриването на казанлъшки филиал на Тракийския университет.

Най-голям е интересът към специалностите машиностроене, козметична промишленост, производство и обработка на етеричномаслени култури, хидравлика. Проучване сред над 100 фирми в Старозагорска област показва, че те също подкрепят идеята за висше учебно заведение в Казанлък.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай