Скеле на блок се срина, по чудо няма ранени и жертви

Скеле на блок се срина, по чудо няма ранени и жертви | StandartNews.com

По чудо се размина без ранени и жертви сериозен инцидент в центъра на Благоевград. Огромно метално скеле от едната страна на 14-етажен блок на улица „Цар Иван Шишман" се срути и рухна на земята. За щастие по това време нито е имало работници, нито пък отдолу са се намирали случайни минувачи или живеещи в жилищната сграда, която се санира в момента. Сигнал за падането на металната конструкция е подаден в 10,18 часа във вторник на телефон 112. Веднага на място пристигнали две линейки, пожарен автомобил и полицейски патрул. За случая е уведомена и Областната инспекция по труда.

При рухването на скелето има изпочупени климатици на собствениците на апартаменти. Районът на инцидента е отцепен. Няколко работници минута преди падането на конструкцията се изместили встрани и това спасило живота им. Следователи започнаха разпит на техническите лица и работниците. Скелето върху източната фасада на блока се е срутило от 12-ия етаж на тротоара. Според техническия ръководител причина за инцидента е поддала основата на скелето при тротоара.

„Инцидентът е станал при демонтиране на металната конструкция, тъй като работата по санирането на блока е приключила. За късмет работниците тъкмо слезли долу и скелето е паднало. Изпълнител на тази дейност е фирма „Техноенерджи" ООД-София. Ще съставим Акт за спирането на демонтажа на скелето. Ще предприемем мерки за изясняване на инцидента. След края на проверката ще бъде наложена и санкция на дружеството. Ще проверим имало ли е специална инструкция за начина, по който ще се демонтира конструкцията", заяви директорът на Областната инспекция по труда – Славянка Симитчийска.

Строителен работник загина при дейности по санирането на блок в квартал „Ален мак" в Благоевград на 8 март тази година. 33-годишният мъж бил на строително скеле на петия етаж на блок 30 в квартала, когато паднал от металната конструкция.
По санирането на блока работи фирма "Булплан Диневи" ООД - Кюстендил. Установено бе, че работникът не е носил лични предпазни средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай