Швейцарка дари експонат на музей "Иван Вазов" в Берковица

Швейцарка дари експонат на музей "Иван Вазов" в Берковица | StandartNews.com

Туристка от Швйцария дари ценен експонат на музея на Иван Вазов в Берковица, съобщи директорът му Ивайло Пешков. Преди няколко месеца тя посетила музея, а след това изпратила неговия роман „Под игото", издаден в родината и през 1971 година на френски език. Посетителите се спират и пред друг нов експонат – портрет на Вазов от Николай Евров. На него големият писател е изобразен през последните си дни.

Музеят има два други ценни портрета на Вазов – 29-годишен като председател на окръжния съд в Берковица в униформата на следосвобожденсик чиновник в нова България, рисуван от Николай Евров и портрет на снаха му Елисавета Консулова – Вазова, рисуван през 1917 година. Къщата –музей на Вазов е историческа сграда, изградена преди 180 години. В нея младият съдия е живял през 1879 и 1880 година.

Експозицията проследява целия творчески път на писателя, но особено място е отделено на неговия берковски период. В Берковица Вазов пише романа си „Нова земя", повестта „Митрофан и Дормидолски", поемата „Грамада", разказа „Белимелецът", стихотворенията „На Ком" и „Малини". „Малини", посветено на берковските берачки на малини, днес е химн на града.

По повод 166-та годишнина от рождението на патриарха на българската литература в събота музеят посрещна гостите си без входна такса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай