Шествие, цветя и концерти за 3 март в Благоевград

Шествие, цветя и концерти за 3 март в Благоевград | StandartNews.com

Тази дата е повратна, тя определя развитието ни до днес, заяви кметът Атанас Камбитов

Стотици граждани и ученици се включиха в празничното отбелязване на 137 години от освобождението на България от турско робство в Благоевград. С химна на страната и празнична програма на мястото, където са посрещнати солдатите на майор Иван Орлински, започнаха тържествата по повод Националния празник. Венци и цветя в знак на признателност към руските освободители на града положиха областният управител Бисер Михайлов, кметът Атанас Камбитов, председателят на общинския съвет Радослав Тасков, депутати, общественици, благоевградчани, ученици. Възпитаници на Седмо СОУ „Кузман Шапкарев" и НХГ „Св. св. Кирил и Методий" изнесоха рецитал. Тържествената програма продължи с шествие по улица „Трети март", което се предвождаше от Детско-юношески духов оркестър към Обединен детски комплекс. Празникът се пренесе на площад „Македония", където бе издигнат Националният флаг на Република България. Неврокопският митрополит Серафим отслужи панихида за загиналите в Освободителната война. Положени бяха венци и цветя и пред паметника на Гоце Делчев. Ученици от Природо-математическата гимназия „Акад. Сергей Корольов" рецитираха патриотични стихове.

„Трети март е най-светлата дата в новата българска история, повратната точка, денят, който определя развитието ни до днес. Ако го нямаше трети март, нямаше да бъдем това, което сме – свободна суверенна държава, член на Европейския съюз", каза в словото си кметът Атанас Камбитов.

Той призова събралите се граждани да се вгледат в себе си, да помислят за своите отговорности и за България, да забравят дребните ежби, партийните пристрастия и интереси и да се стремят към обединение. „Без обединение няма стабилност, а стабилността е много важна в днешната ситуация. Погледнете какво се случва в Украйна, в Близкия Изток, емигрантската вълна, кризата в Гърция, събитията в Македония последните няколко месеца", допълни градоначалникът.

Програмата продължи с обеден концерт на площад „Македония". Финалният щрих на празничния ден ще бъде поставен с вечерен концерт, който ще започне в 17:00 часа на площад „Македония". В него ще се включат Камерна опера – Благоевград, Биг Бенд – Благоевград и Ансамбъл „Пирин".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай