Шествие с чудотворна икона мина по главен път Е-79 срещу катастрофи

Шествие с чудотворна икона мина по главен път Е-79 срещу катастрофи | StandartNews.com

Благоевград. Чудотворната икона от Мелник "Покров Богородичен", качена в пикап, премина по международното шосе Е-79 с молитва за здраве и надежда да спрат жертвите и войната по пътищата. Неврокопският митрополит Серафим бе начело на литийното шествие в четвъртък, в което участваха свещеници от всички общини по поречието на река Струма. Те изминаха най-опасния пътен участък в страната - Кресненското дефиле, а най-отпред бе автомобилът с иконата с лика на Богородица.

Рано сутринта духовниците отслужиха божествена света литургия в църквата в град Кресна, а по-късно имаше молебен и в най-рисковата пътна отсечка - в района на Кресненските ханчета. Митрополит Серафим поръси със светена вода пътя. За целта патрул на КАТ спря за 2-3 минути трафика.

По-късно иконата бе посрещнат от миряните в храма „Рождество на Пресвета Богородица" в Симитли. Вярващи от всички населени места, пресичани от международното шосе, отправиха гореща молитва за здраве.

Идеята за литийното шествие срещу пътните инциденти е на кмета на Симитли Апостол Апостолов, която съгласувал с Неврокопска митрополия.

„Реших го след катастрофата на 11 юли. Тогава микробус се вряза в паркиран тир – загинаха 9-г. момиче, две жени и мъж, ранени бяха петима души. В понеделник заради каруца без светлини, управлявана от три малолетни деца, стана катастрофа. В нея загинаха мъж от село в общината и жена от град Елена. Трябваше да реагираме по някакъв начин. Скоро ще поставим малък параклис в района на Кресненските ханчета. Твърдо съм решен да изградим в бъдеще голям параклис, който да е до пътя в дефилето. За да може в него пътуващите в двете посоки да се молят и да палят свещи за здраве", сподели Апостолов.

Е-79 е най-натовареният път у нас и там ежедневно стават тежки катастрофи, а жертвите са десетки. Справката на КАТ сочи, че от началото на годината досега в отсечката от Симитли до Сандански и до ГКПП – Илинден – Ексохи са станали 41 катастрофи с 15 загинали и 64 ранени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай