Севастийският митрополит Теодосий получи благодарствен плакет

Севастийският митрополит Теодосий получи благодарствен плакет | StandartNews.com

Стара Загора. С благодарствен плакет и грамота от името на кмета Живко Тодоров беше удостоен Севастийският архиепископ Теодосий, който изнесе в Стара Загора лекция на тема „Положението на християнското население в държавите от „арабската пролет" и по-специално – в Сирия".

„Християните в Близкия изток са подложени на жестоки гонения. В Египет преди няколко дни са изгорени 80 храма, в Кайро група християни са избити на излизане от сватба, в Сирия храмовете са разрушени, цели села са унищожени само за това, че са християнски. Двама митрополити бяха отвлечени и от тях няма следа". Така накратко обрисува ситуацията в региона митрополит Теодосий.

Той съобщи, че се е срещнал с българския патриарх Неофит, от когото е поискал Българската православна църква да се включи във всеобща декларация на православните църкви с искане за освобождаването на двамата владици.

Негово Високопреосвещенство Теодосий изрази благодарност към българското правителство за подслона, който дава на сирийските бежанци.

„В лицето на България и българския народ виждаме приятели, които винаги са ни подкрепяли. Християнството заема значителна част от историята на България. Трябва да познавате историята на вашата църква", каза още той.

Зам.-кметът Иванка Сотирова поднесе благодарности и увери госта, че всички българи, като истински християни, сме съпричастни към съдбата на бежанците от Сирия.

Митрополитът на Севастия в Православната църква на Йерусалим Теодосий (Аталла Хана) е вторият палестинец, който заема позицията на архиепископ в историята на диоцеза. Православната църква на Йерусалим е най-старата християнска и православна църква в света.

Севастийският архиепископ Теодосий от Православната църква на Йерусалим е роден през 1965 г. в Раме (Горна Галилея) със светското име Атала Хана. Изучава теология в Йерусалим и Гърция. През 2001 г. става говорител на Православната патриаршия на Йерусалим. Международно известен с активната си защита на палестинската кауза, заради която е бил арестуван от израелската окупационна власт. Той е доктор хонорис кауза на Богословския институт в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай