Село тръгва на хайка за вълци, 18 овце - фира

Село тръгва на хайка за вълци, 18 овце - фира | StandartNews.com

Хасково. Една дузина мъжаги от хасковското село Конуш се стягат в събота за лов на вълци. Те ще нарамят пушки за хайката след като вълк нападна стадо от 68 овце и две кози и разкъса 18 от животните.

Час и половина след полунощ в петък стопанинът Николай Атанасов по традиция извадил рано стадото на паша. Завел добитъка в местността Челекчи, която е непосредствено край селото.

Стадото изведнъж скочило и иначе спокойните овчици взели да се въртят насам-натам, разказа собственикът им.

„Докато се усетя какво се случва и заприлича на филм на ужасите!", спомня си като в сън пастирът. Огромният звяр изскочил сякаш от нищото, захапал най-едрата овца през гърлото и я вдигнал във въздуха, а после изчезнал в тъмното, както и се появил-без следа.

Николай подкарал стадото към селото, за да спасява каквото може. След като преброил животните в кошарата обаче се оказало, че липсват много. Въпреки уплахата си, стопанинът се върнал на местопрестъплението на звяра и успял да открие още някои от животните си разпилели се при бягството от хищника. Някои от животните се спасили като нагазили до шия във близката река.

Труповете на разкъсани общо 18 овце и кози собственикът открил разпилени в околността. Според беглите му изчисления, претърпял е загуба за около 4 000 лева, че и отгоре, защото половината от разкъсаните му овче били бременни.

С идването на деня, няколко часа след свирепия инцидент, новината за разкъсаното стадо светкавично обиколи близките на Конуш села. Кметът на Конуш Младен Марчев, който е председател на местната ловна дружинка, вдигна на нога всички с пушкала и обяви пълна мобилизация на авджиите. Конушанци поискаха подкрепление за вълчата хайка и от съседните села.

Поне 150 ловци се стягат да тръгнат в събота в ранни зори за да търяст пакостливият вълк. Хората все още умуват обаче дали е бил само един нападателят или цяла глутница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай