Село строи храм за сбъдване на 90-г. мечта

Село строи храм за сбъдване на 90-г. мечта | StandartNews.com

Близо 300 жители на благоевградското село Долно Българчево се обединиха, за да сбъднат мечтата на предците си отпреди 90 години. В далечната 1926 г. се родила идеята за построяването на собствена църква. Но всичко останало на хартия в продължение на десетилетия. Едва през 2005 година по настояване на местните хора е положен основният камък на бъдещия храм, който ще носи името „Свети Димитър".

На церемонията присъствал тогавашният Неврокопски митрополит Натанаил, който си отиде от този свят преди 2 години. Излети са основите, но строежът спрял заради липса на финансиране. „Решен съм да довърша начинанието докрай. Защото това е болката на жителите на селото – липсата на собствена църква. Имаме всички необходими документи, светата обител ще е с площ от 156 квадратни метра, камбанарията ще е висока 10 метра.

Подехме кампания за набиране на средства, имаме страница и във фейсбук", заяви кметският наместник на Долно Българчево Стоян Ников. Храмът ще бъде вдигнат върху общинска земя. Миряните се надяват на помощта на Неврокопска епархия, на Комисията по вероизповеданията и на държавата. Защото сами няма как да осигурят нужните финансови средства. Количествено - стойностната сметка е за 115 000 лева. Това включва само строителството, но не изографисването на църквата и набавянето на църковна утвар. „Ще заделим и пари, ще положим и доброволен труд, за да спестим разходи, но без дарения няма как успеем", признава селският управник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай