Село събира владика, земляци и чужденци за храмов празник

Село събира владика, земляци и чужденци за храмов празник | StandartNews.com

Стотината жители на петричкото село Яково се стягат за посрещането на 5 пъти повече гости за празника на параклиса „Света Богородица". Местните хора на 12 септември, събота, ще честват 20 години от освещаването на светата обител, която построили през 1995 година със собствени средства и доброволен труд.

„Неврокопският митрополит Серафим ще води тържествената служба и ще освети курбана, който ще бъде раздаден на миряните. Ще дойдат наши земляци от цялата страна, както и десетки чужди туристи. Параклисът е нашата гордост, вдигнахме го на свято място, където някога е имало древно оброчище. Ако вярваш истински, то може да намериш изцеление в храма", твърди кметският наместник на населеното място Велин Иванов.

След църковната служба ще има народно веселие на поляната край параклиса. Атракцията за всички ще са народните борби, в които ще се включат и световни шампиони по борба, разкри селският управник. Интересът на чужденците към разположеното в Огражден планина Яково село не е случаен. Яково се прочу през 2012 година, когато се превърна в „Малкия Холивуд. Така го кръстиха другоселците, след като повече от 1 месец в населеното място се снимаха част от епизодите от 12-серийния руски филм за пророчицата Ванга.

„Затова се борихме тук да са снимките. За да участваме и ние в тях. За да стане известно селото ни. Много чужденци бият път дотук, тъй като искат да видят къде са снимани сцените за великата ясновидка", твърдят жителите на Яково.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай