Село ремонтира изгорял дом на възрастни съпрузи

Село ремонтира изгорял дом на възрастни съпрузи | StandartNews.com

Изгорялата миналия понеделник къща на семейство Цавкови в санданското село Петрово ще бъде ремонтирана с доброволен труд от техни съселяни. Домът на 66-годишния Димитър и съпругата му Лиляна, която е инвалид, бе изпепелен до основи от голям пожар заради късо съединение.

Жилището на съпрузите не е застраховано. В момента те са приютени при свои близки, но още не са се отърсили от шока, че са загубили двуетажния си дом. "Ще направим всичко по силите си, имаме майстори в селото. Но трябва да осигурим строителни материали и финансови средства. Трудът е най-малката ни грижа. Хората са готови да помогнат на всеки в беда", заяви кметът на Петрово Методи Менчев. Той вече е изпратил молби и до "социално подпомагане", и до община Сандански. Но социалните ще дадат не повече от 350-360 лева, а общината - около 600 лева. Тези пари няма да стигнат за нищо. "Затова започнах да обикалям големите фирми в региона.

Една да даде дървен материал, ще търсим и от горското стопанство дървесина, друга фирма да даде цимент и желязо, трета - пари. Местните хора също ще помогнат с каквото могат, но повечето от 500-те жители са пенсионери с ниски доходи. Страшно е да останеш без дом", каза още селският управник. Разчистването на руините след огнената стихия е на финала. Всеки ден 5-6 души се трудят, за да махнат изпепелените останки. "Няма да спрем с кампанията, докато не обезпечим с финансови средства пълния ремонт на сградата", увери кметът Менчев. Той призовава всеки, който може да помогне, да се включи, за да се върне радостта на семейство Цавкови.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай