Село Плешивец преживя воден апокалипсис

Село Плешивец преживя воден апокалипсис | StandartNews.com

Ружинци. Воден апокалипсис преживя миналата нощ село Плешивец, община Ружинци. Малко преди полунощ силен тътен извел хората от къщите им. Помислихме, че е земетресение, но се оказа прилив на вода, разказва Славка Димитрова. От всички ридове, с които е заобиколено селото, се стичали мътни потоци. Реката скочила, нивото и се повишило до 3 – 4 метра. Чух как рухна стопанска постройка на съседите, в кошарата имахме агънца, но не можехме да стигнем до тях. Водата минаваше праговете на къщата, чупеше огради, носеше клони и цели дънери. Кофите ни за смет са отнесени, има и три автомобила, повлечени от стихията. Продължи до разсъмване, обяснява жената.

Най-изплашена е баба Пена Христова, чиято къща е до самата река. 79-годишната жена си легнала в лятната кухня, която водата бързо превзела. Събудих се и като станах, краката ми се оказаха във вода. Ток нямаше, но в тъмното успях да се покача на печката, разказва тя. На това място я открили двама съседи – Иван Александров и момче. Буквално я изнесли на ръце навън. А вън стопанската и постройка рухнала. Всичко, което е било в нея - отнесено. Няма го и дърварникът и с все цепениците вътре. Рано сутринта около стресираната баба се навърташе дъщеря и Павлина. Чуди се от къде да започне да чисти. Цялата къща и дворът са в дълбок пласт кал. Оградата е изпочупена, градината – без насажденията.

Хората бяха отгледали разсад, радваха се на поникналите картофи, на лука и салатите. Нищо от това не остана, продължава Славка Димитрова.

Гошо Борисов пък си намерил ореха на място, намиращо се на 500 метра от двора му. Многогодишното дърво е изкубано с корените си и повлечено от водата. За да извадят дънерите, екипи на пожарната служба ги режеха на части. От рано сутринта със специализирана техника се чистеше и затлачената река. А тя - с наноси от клони, дъски, дървета. По бреговете и личаха много боклуци.

Бедствието дойде заради непочистените реки, разказваха хората, наизлезли по улиците. Всеки си хвърля боклуците в тях, а те ги затлачиха.

Никой не е пострадал, успяхме да изведем хората по сред нощ от къщите в ниското, сподели кметът Менчо Лозанов. Много кокошки и кучета не са оцелели. Спасили са се само скитащите, вързаните в дворовете са се удавили, обясниха местните.

Поражения по улици и пътища е причинила придошлата река и в съседното село Гюргич. По сред нощ кметът Иван Петров забил камбаната. От къщи до реката били изведени към 50-тина души. Придошлата река е отнесла метален мост, скъсала е водопровода, който преминава през нея. Затлачила е с наноси ниви и градини. И казанът ни за ракия е повреден, целият е в наноси, но не е отнесен, направиха опит за шега мъже от селото.

Страх в Гюргич предизвикало препълването на намиращия се на 4 км от селото язовир. Общинският водоем има площ от 100 дка. Рано сутринта специалисти на Гражданска защита са огледали стената. Няма опасност от скъсване, е заключението им. До преливане от стената остава 1 метър. Изпусканата от него вода се излива в реката и преминава край селото. Тя се поема от язовир „Смирненски" при село Смирненски, община Брусарци. Прелива и един микроязовир, който се намира в началото на село Гюргич откъм Ружинци, но няма опасност от заливане.
Заради големите поражения на инфраструктурите и стопанствата на местните в община Ружинци е обявено бедствено положение, съобщи кметът Венцислав Ванков. Стихията е отнесла 10 моста, за чието възстановяване общината щи поиска средства от комисията за подпомагане и възстановяваве при МС.

Община Ружинци е втората община във Видинска област, която обявява бедствено положение заради пораженията от пролетните дъждове. На 20 април бедствено положение обяви община Чупрене, което още не е отменено.

Малко по-късно стана ясно, че областният кризисен щаб ще заседава тази вечер във Видин заради усложнената обстановка в общините Ружинци и Чупрене.

Решението за свикване на заседание е заради обявеното бедствено положение, каза зам.-областният управител на Видин Николай Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай