Село не дава минерална вода за бизнес проект на социолог

Село не дава минерална вода за бизнес проект на социолог | StandartNews.com

Жителите на санданското село Левуново ще се вдигнат на бунт, ако им отнемат минералната вода заради инвестиция в района на социолога Кънчо Стойчев. Той иска да ползва част от дебита на термалния извор за нуждите на модерен туристически център в съседното село Зорница, който ще изгради.

На последната си сесия общинските съветници в Сандански дадоха зелена светлина на искането на инвеститора да започне процедура за водоползване. Това обаче разгневи хората в Левуново, които се заканиха да бранят с жива верига извора.

"Няма да допуснем някой да изнесе водата от нашето село. Ако иска да я ползва, да заповяда да инвестира при нас, а не в други населени места", категоричен е кметът Иван Стоилов. "Нищо чудно да вземат целия дебит на извора", допуска управникът. В момента минералното находище се стопанисва от община Сандански. Водата се ползва за местната хигиенна баня и за други обществени нужди.

"Кметът на селото манипулира хората, не знам дали не е заради други инвеститори", сподели пък адвокат Иван Чолаков, който представлява инвеститора в курортния град. Той твърди, че за туристическото селище ще се вземат едва 13% от дебита на минералното находище. "Това е съвсем малка част, така че жителите на Левуново трябва да са спокойни, че никой няма да ги лиши от топла вода", каза адвокат Чолаков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай