Село Баня става СПА дестинация

Село Баня става СПА дестинация | StandartNews.com

 

Село Баня, Панагюрско, има всички предпоставки да се превърне в прочута дестинация за спа туризъм. За да се случи това обаче трябва да се изгради събирателен резервоар и водопровод на находище Баня. Дълги години инвестицията чака подходящия момент, за да се реализират амбициозните идеи на община Панагюрище. И той идва с пилотната програма на екоминистерството. Така в село Баня може да се възроди една традиция.

През годините топлите минерални извори в село Баня са ползвани за минерални бани, сградите на които са отнасяни от буйните прииждащи води на река Банска Луда Яна. Последната общинска минерална баня, която е служила за балнеолечебница, е построена през далечната 1936 г , с дейното участие на местното население. През същата година са каптирани и 11-те бански минерални извори. Тогава общият дебит на каптирането е бил 19,5 литра в секунда.
Водите от всичките 6 каптажа се отвеждат в общ тръбопровод, строен през 70-те години на миналия век. От тогава водопреносната система никога не е била основно ремонтирана. В резултат на корозията, предизвикана от агресивната спрямо стомани и цимент вода, тръбните връзки са се саморазпаднали. От друга страна, калциевите отлагания от преминаващата минерална вода са запушили наполовина тръбите, вследствие на което голяма част от минералната вода изтича безпрепятствено в реката.

През 1986 г. е проектиран за изграждане събирателен резервоар на минералната вода за използване свободния капацитет и нощния дебит. С него би се дал стимул на туризма, но липсата на финансиране пречи на реализацията му. До преди около 30 години в Баня е имало почивни станции с общо 520 легла.

В момента обаче състоянието на находището на минералната вода е незадоволително и има постоянен недостиг. В община Панагюрище са постъпили 5 броя заявления за инвестиционно намерение, свързани с увеличаване на потреблението и водовземането на минерална вода, чрез съществуващите съоражения от находище Баня. Те са свързани с разширяване и доизграждане на настоящата легова база, проектиране и изграждане на къщи за гости и семейни хотели, както и на почивно селище с минерални басейни.

С проекта на стойност 286 160,57 лв. без ДДС ще се решат проблемите на общината в село Баня с изтичане на минералната вода и ще се създадат предпоставки за развитието на туризма. Половината от сумата се предоставя безвъзмездно от НДЕФ, а другата ще дойде от бюджета на община Панагюрище. Инвестицията ще осигури ефективно и ефикасно използване на минералните вода. Тя ще стига безпроблемно до всеки от нейните ползватели-хотелите,спа центровете,балнеоложките комплекси и останалите потребители, които няма да изпитват нужда по време на пиковото използване на минералните води. С ремонта на съществуващия водопровод ще се намалят и експотационните разходи, ще се увеличат приходите на общината и ще се съхранят водните ресурси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай